CorVerm

Klik op een afbeelding om naar de site te gaan

Helpmij.nl

De grootste en gratis computerhelpdesk van Nederland.


Fotocursus

Een gratis cursus fotografie volgen? Dat kun je op Helpmij.nl doen.


Gratis software

Interesse in gratis software? Klik op de afbeelding om naar de site te gaan.


Gratis software? Voorkom malware!


Op de hoogte blijven van (computer) fraude?


Fraude melden?


Analyseer verdachte bestanden, domeinen, IP's en URL's om malware en andere inbreuken te detecteren en deel ze automatisch met de beveiligingsgemeenschap

Jezelf afvragen of de website die je gaat bezoeken wel veilig is, is een goede zaak. Soms de twijfel toe, zeker bij webwinkels. Is de site wel betrouwbaar genoeg om daar iets te bestellen? Geen nood, vanaf nu is er ScamCheck! Kan je het gelijk even controleren.

De site van Menno Schoone is aan te bevelen als je computerproblemen hebt of informatie zoekt op computergebied.

Onder andere de rubieken:

Adressenlijst maken in Excel
Maak een digitaal adressenboekje met Excel. Dan is de lijst met contacten makkelijk aan te passen of uit te breiden.

10 redenen om Libre Office te gebruiken

De pc wordt vaak gebruikt voor e-mail, internetten en Office, oftewel software om mee te typen en de administratie in bij te houden. Een goed werkend kantoorpakket is dus een hoofdreden voor mensen om een computer aan te schaffen. Bekende kantoorsoftware is MS Office en Google Docs. Bijna net zo bekend is LibreOffice. In dit artikel 10 redenen waarom deze redacteur verknocht is aan LibreOffice.

1 Een heel compleet pakket

LibreOffice omvat de volgende programma's:

  • Writer: dit is de tekstverwerker, vergelijkbaar aan MS Word.
  • Calc: voor rekenbladen (spreadsheets), zoals MS Excel.
  • Impress voor presentaties, lijkt op MS Powerpoint.
  • Draw: een uitgebreid tekenprogramma, het kan zelfs hele pdf's bewerken. Wordt vergeleken met MS Visio.
  • Base voor databases, lijkt op MS Access.
  • Math om formules te bewerken.

Ter vergelijking

Het pakket is heel uitgebreid. Een tijdje geleden vroeg ik me af, of ik misschien MS Office zou aanschaffen. Toen heb ik de tekstverwerkers qua functies met elkaar vergeleken. Tot mijn grote verbazing zijn er functies in LibreOffice die beter werken dan in MS Office. Dat had ik van tevoren niet gedacht. Omgekeerd is hetzelfde vast ook waar. Werk je veel in de cloud? Dan heeft MS Office je meer te bieden. In de grote lijnen lijken de pakketten erg op elkaar. Ik vond geen enkele duidelijke reden om over te stappen op een betaald pakket.
Voor de geïnteresseerden staat hier een gedetailleerd overzicht van diverse kenmerken per pakket.

2 Het is gratis

LibreOffice is totaal gratis, je kunt het downloaden vanaf de eigen website. Is het betrouwbaar? Ja, LibreOffice bestaat al vele jaren en wordt elk jaar verder ontwikkeld en uitgebreider. Komen er geen virussen mee met de installatie? Nee hoor, niet als je het van hun eigen website downloadt. Werkt het goed? Ja.

"Gratis, dat vertrouw ik niet!"

Vaak zit er op een nieuwe pc of laptop een korte periode gratis gebruik van MS Office, dat staat al geïnstalleerd op die computer. Daarna moet je flink betalen voor een licentie. Mensen zijn dan gewend aan die software en denken al snel dat MS Office het enige is wat er bestaat. Of ze wantrouwen andere producten, want die kennen ze niet. Deze vorm van reclame, het op nieuwe computers voorinstalleren van software, zorgt ervoor dat heel veel mensen enkel werken met MS Office, waardoor er een soort monopolie ontstaat op de markt. Maar helaas, elk jaar moet de gebruiker er weer voor betalen.

Zorgeloos besparen

Even ter vergelijking: MS Office 365 Home kost €99,-. Dat bedrag is voor een licentie om het pakket een jaar lang thuis op alle apparaten te gebruiken. Tien jaar geen MS Office gebruiken, maar een gratis variant, levert een besparing op van €990,-. Daar kun je een heleboel lekker eten van kopen. Of lekker van op vakantie gaan. LibreOffice is dus ook heel geschikt als je geen cent te makken hebt. Of voor scholen die altijd geld tekort hebben.
Daar komt bij dat er voor LibreOffice ook geen activeringscode nodig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verlopen ervan. De software wordt niet onbruikbaar na een bepaalde datum. Ook na herinstallatie van een computer hoef je niet meer op zoek naar de code. Geen gedoe, gewoon echt gratis.

3 Voor alle platformen

De nieuwste versie van LibreOffice, 6.0.6 is beschikbaar vanaf Windows Vista. In het archief zijn oudere versies van het programma beschikbaar. Die draaien vaak prima op oude pc's, ook onder oudere versies van Windows. Dan zijn er downloads voor Mac OS X en diverse Linux versies. Ook voor Android is er een download beschikbaar.

4 Oude en nieuwe versies

In het archief kun je alle oude versies van de kantoorsuite vinden. Waarom zou je dat willen? Is nieuwer niet altijd beter? In een productie omgeving, dus waar je wilt dat de software altijd goed functioneert, sta je liever niet voor verrassingen. Het kan zijn dat je met meerdere apparaten en meerdere besturingssystemen werkt. Ook alle printers en scanners werken op een bepaald moment goed met die specifieke versies van LibreOffice. In zo'n geval houd je lekker vast aan die versie en heb je geen behoefte aan vernieuwingen. Oude versies zijn op voorraad in het archief.
Maar voor mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen, is dat er ook natuurlijk. Er zijn zelfs bèta versies, waar nog foutjes in zitten. Voor de koplopers is dat prachtig! De nieuwste functies zitten er in. Om de ontwikkelaars te helpen, kun je doorgeven waar de fouten, de bugs, zitten. Zo wordt het programma steeds een beetje beter.

In een eerder artikel schreef ik al over de integratie van bijzondere letters. Dat is zo'n nieuwe functie in ontwikkeling. Ook het wel of niet hebben van een lint is een functie die stof op doet waaien. De één vindt het prachtig, eindelijk ziet LO er modern uit! De ander wil het niet, want verandering van de gebruikersomgeving zorgt ervoor dat je niet meer weet waar een functie te vinden is. De keuze is aan de gebruiker zelf.

Het gebruik van glyphs in LibreOffice

5 Portable programma beschikbaar

Een portable versie van het programma is er ook. Portable betekent, dat je het kunt gebruiken, zonder dat je het installeert als vast programma op je pc. Zet het bijvoorbeeld in een mapje op de data schijf. Of op een USB stick. Daar start het programma dan van op. Wat heb je daaraan? Ik gebruik het, zodat ik meerdere versies van het programma kan gebruiken. Wil ik bijvoorbeeld een degelijk werkende LibreOffice, dan start ik mijn oude vertrouwde 4.4.2.2 op, waar alles in werkt en is ingesteld zoals ik dat wil. Maar ja, ik ben ook nieuwsgierig. Werkt onder 6.1.2 het exporteren naar epub goed? Hoe ziet dat lint eruit? Is het wat om te werken met de enkelvoudige werkbalk? Ook een nieuwe plugin wil ik wel eventjes uitproberen. En staat het programma op een USB stick, dan kun je het zo op een andere pc openen vanaf dat stickje. Al je eigen instellingen staan meteen zoals je het wilt, heel handig.

De portable versie is hier te downloaden. Kies de MultilingualAll -dat is de rechter van de twee- om ook de Nederlandse versie te installeren. Klik op het .paf bestand en geef aan in welke map het installeert. Tijdens de installatie geeft het foutmeldingen met betrekking tot de spellingscontrole. Een aantal keren drukken op negeren hielp bij mij. De exe bestanden waarmee elk programma opstart, staan daarna in die map. Maak er een snelkoppeling voor en plaats die op de plek die je handig vindt, bijvoorbeeld het startmenu of bureaublad.

6 Open source & geen commercie

Elders in dit HelpMij Magazine wordt de term open source uitgebreid uitgelegd. LibreOffice wordt voornamelijk ontwikkeld door vrijwilligers, over de hele wereld. De gedachte erachter is dat software voor iedereen beschikbaar moet zijn. De broncode van het programma is beschikbaar en je mag het helpen verbeteren. Bovendien kun je het uitbreiden als je dat wilt en er code bijschrijven. Zo wordt het programma steeds mooier. Bovendien is niet één partij de eigenaar, waarmee het een sterke overlevingskracht heeft. Zolang de gemeenschap die het maakt en gebruikt groot is, is de kans ook groot dat het programma beschikbaar blijft. Ook zal het gratis blijven.

Verzamelen van gebruikersgegevens

Er zit geen groot bedrijf achter LibreOffice die graag alle gebruikersgegevens verzamelt. Je kunt de ontwikkelaars wel helpen, door ze toestemming te geven om informatie te verzamelen. Dit is een opt-in mogelijkheid. Standaard staat dit uit.
Komt dat verzamelen van data wel voor dan? Ja, het Office pakket van Microsoft bijvoorbeeld, verzamelt wel degelijk gebruikersgegevens. Via een ver verstopt menu kun je ervoor kiezen dit uit te zetten. Op zich kan het handig zijn om gegevens te delen bij het werken in de cloud. In de praktijk zal een thuisgebruiker echter vooral werken op één pc en daarvoor is het absoluut onnodig om allerlei gegevens via internet te gaan verzamelen.

7 De interface is in te stellen zoals je dit wilt

  • Standaard staan in LibreOffice heel wat werkbalken met veel knoppen aan. De balken en knoppen zijn per stuk aan te passen.

  • Daarnaast is er de mogelijkheid om een lint in te stellen, zoals bekend van andere programma's. Dit lint past zich aan naar de context en laat daarmee minder knoppen zien. Dat is handiger voor kleine schermen. Kies eerst menu > extra > opties > Libre Office > geavanceerd > zet experimentele functies aan. Daarna kun je het lint aanzetten via menu > beeld > gebruikersinterface > contextuele groepen of contextueel enkelvoudig.

Het lint in LibreOffice

  • Ook het thema is te veranderen, dus het uiterlijk van de pictogrammen. Dit gaat via extra > opties > LibreOffice > beeld > pictogramstijl. Deze thema's zijn standaard meegeleverd: Breeze, Breeze Dark, Colibre (standaard), Elementary, Karasa Jaga, Sifr, Sifr dark en Tango (was eerder het standaard thema). Het is ook mogelijk om een ander thema te downloaden en te installeren.

De thema's Sifr en Tango in LibreOffice

  • Een recente mogelijkheid is de enkelvoudige werkbalk, een functie om met minder afleiding te kunnen werken.

8 Kan heel veel bestandsformaten aan

LibreOffice is echt goed in het openen van heel veel bestandsformaten. Ook kun je exporteren naar veel soorten. Sinds kort zit er een export naar epub functie in de tekstverwerker. Draw opent al jaren svg's. Svg bestanden zijn vectortekeningen. Ook complete pdf bestanden met meerdere pagina's zijn te openen, te bewerken en weer op te slaan in Draw. Kan het ook .doc en .docx openen? Foei, hoe durf je het nog te vragen - natuurlijk!
Ook sjablonen van andere programma's zijn te gebruiken. De mooie MS templates kun je gewoon in LibreOffice openen en opslaan als odt bestand.

9 Uitbreidbaar

Door het open karakter van de software schrijven mensen er snel extra plugins voor. Hiermee kun je naar keuze het programma uitbreiden. Bevalt het toch niet, dan is die plugin ook weer snel verwijderd. Een handige plugin voor mensen die tekeningen willen maken van elektrische circuits is bijvoorbeeld LibreSymbols. Er is ook een plugin voor het exporteren naar epub. Ondertussen is deze functie opgenomen in het programma.

10 Veel achtergrondinformatie

Op https://documentation.libreoffice.org/nl/documentatie-in-het-nederlands/ staan handleidingen voor alle programma's. Daarnaast staan er veel filmpjes online, op Youtube, met stap-voor-stap instructies. Dit is mijn favoriete lijst. Op Nederlandse Linux forums geven gebruikers ook graag antwoord op duidelijke vragen.

Auteur: Kate95 (redacteur Helpmij.nl)